Sosyal hizmet kurumlarında manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunan personele yönelik verimliliği artırmak, personelimizin alana ilişkin bilgi ve becerilerini güçlendirmek amacıyla Başkanlığımız Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezinde hizmet içi eğitim programı 18 Kasım 2024 tarihinde başladı.
Programa Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi ile Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Dr. Elif Arslan katıldı.
Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Diyanet İşleri Başkanlığı bu gün sadece cami içinde hizmet yürütmekle kalmadığını; Sosyal hizmet kurumlarında, çocuk evleri, kadın konuk evleri, huzur evleri, öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları ve benzeri yerlerde de işbirliği esasına göre manevi danışmanlık ve din hizmeti sunmakta olduğunu beyan etti. Bu hizmetleri yürütürken de eğiticilerin eğitiminin, topluma manevi rehberlik hizmeti sunan meslektaşlarımızı güncel bilgilerle desteklemenin önemine vurgu yapan Dr. Kondi, alanında uzman hocalarla personelin bir araya getirilmesinin yürütülen hizmetlere değer katacağını sözlerine ekledi. Sevginin, tüm kalpleri ısıtan, zor zamanlarda bizi ayakta tutan, insanlarla derin bağlar kurmamızı sağlayan bir güç olduğu gerçeğine vurgu yapan Dr. Kondi, sevginin insan hayatını olumlu yönde etkileyen ve insana değer katan en önemli faktörlerden biri olduğunu ifade etti. Dr. Şaban Kondi, Yüce Rabbimizin, “Güzel söz ve bağışlama, arkasından incitme gelen sadakadan daha iyi" olduğunu Ayet-i Kerime'de haber verdiğini ( Bakara 2/286), Hz. Peygamber (s.a.s.)'in de insanlara güler yüz ve tatlı dille muamele etmenin sadaka olduğunu bildirdiğini sözlerine ekledi. Genel Müdür Kondi; konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Önce kendimizi yetiştirmeli, alanımızla alakalı bolca okumalar yapmalı, Kısa, orta ve uzun vadeli kalıcı hedeflerimiz ve projelerimiz olmalıdır. Hizmet sunduğumuz kesimin sosyal ve kültürel yapısını iyi bilmeliyiz. Çok konuşmaktan ziyade iyi bir dinleyici olmalıyız. Dinlemek ve zaman ayırmak insanın kalbini kazanmada en etkili yöntemdir. En iyi iletişim aracıdır. Muhataplarımıza güven vermeliyiz ve örnek olmalıyız. Öğüt verici ve emri vaki konuşmalardan kaçınmalı, candan ve samimi davranmalıyız. Zira insana yapılan yatırım en değerli ve kıymetli yatırımdır."
Programda söz alan Sayın Dr. Elif Arslan Aile ve Dini Rehberlik Dairesi tarafından yürütülen manevi desteğin tarihçesinden bahsederek başladığı sözlerine; 2011 yılından bu yana toplam 1.991 personelle çocuk evi, kadın konukevi ve huzurevlerinde hizmet sunulduğunu belirterek devam etti. Toplumun manevi iklimine katkı sunabilmemiz için kırılgan gönüllere dokunmamız gerektiğini, onların dertlerine derman olabilmenin mühim olduğunu ifade eden Dr. Arslan, bütüncül yaklaşım, empati ve aktif dinleme, güven tesis etme gibi temel manevi danışmanlık becerileriyle, personelimizin önemli bir görevi yerine getirdiğini beyan etti. Bu bağlamda personelimizin hizmet ve gayretlerinin mühim ve değerli olduğunu sözlerine ekledi.
Söz konusu seminer 18-21 2024 tarihlerinde 4 gün sürmüş olup Çocuk Evleri, Çocuk Evleri Sitesi (ÇES), Çocuk Destek Merkezi (ÇODEM), Kadın Konukevi ve Huzurevi gibi Sosyal Hizmet Kurumlarında görevli 156 personel katılmaktadır. Diyanet Akademi Başkanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen hizmet içi eğitim programı kapsamında Manevi Danışmanlık İlke ve Teknikleri, Gelişim Basamaklarına Göre Çocuklarda Din Eğitimi, Ergenlik Döneminde Gençlerle İletişim, Huzurevlerinin Yapısı İşleyişi ve Hizmetleri, İslami Referanslar Bağlamında Şiddetle Mücadele, Değerler Eğitiminde Kurgusal Anlatım ve Oyunla Öğrenme Metodu, Travmatik Kişilerle Çalışma, Kriz Durumlarında Manevi Destek gibi dersler akademisyen ve alanında uzman eğitimciler tarafından verilmiştir.