Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ'ın katılımıyla 23 Aralık 2024 tarihinde “Aileyle İlgili Güncel Meseleler Çalıştayı" düzenlendi. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığı tarafından organize edilen çalıştayda selamlama konuşması gerçekleştiren Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban KONDİ, Başkanlığımızca aile fertlerine yönelik manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunulduğunu ve aile içi sorunların çözümüne destek olunduğunu ifade etti. Bu hizmetlerin camiyi merkez almakla birlikte, cezaevlerinden hastanelere, çocuk evlerinden kadın konukevlerine kadar çeşitli mekanlarda verildiğini belirtti. Ayrıca, toplumda ailenin önemi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla dini, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlendiğini söyledi. Dinimizce hoş görülmemekle birlikte başka bir çözüm yolu kalmadığı durumlarda boşanma kararı alınması durumunda sürecin hukuka ve ahlaka uygun, şiddetten uzak bir şekilde gerçekleşmesine gerektiğine dikkat çekti. Bu kapsamda, "Dinî, Ahlakî ve Psiko-sosyal Boyutlarıyla Boşanma Süreci" kitabının hazırlandığını ve basım aşamasında olduğunu ifade etti. Cinsiyetsizleştirme gibi toplumsal sorunlara karşı da çalışmalar yürütüldüğünü, bu konuda gerçekleştirilen çalıştay neticesinde 29 Mayıs Üniversitesi bünyesinde "Aile Araştırmaları Merkezi" kurulması kararının alındığını ve bu merkezde konuyla ilgili çalışmalar yapılacağını; çalıştayın bir neticesi olarak "Aile Ahlakı (Sağlıklı Kimlik Gelişimi) Seminerleri" ile de toplumda farkındalık oluşturulmaya gayret edildiğini ekledi.
Başkanlık olarak toplumsal meselelerin çözümünde çözüm odaklı faaliyetler gerçekleştirildiğini, aileyi tehdit eden güncel meseleler karşısında neler yapılabileceği adına gerçekleştirilen çalıştayların üçüncüsü olarak ailenin korunması ve dinamik nüfus yapısının muhafaza edilmesi kapsamında alanında uzman kurum temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla bu çalıştayın planlandığını belirtti. KONDİ, ailenin kurulması, güçlendirilmesi ve korunmasına yönelik gerçekleştirilen proje ve faaliyetler hakkında kısa bilgilendirme yaptığı konuşmasının ardından sözlerini bitirdi. Açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ aile konusunun, devletimizin ve milletimizin en çok önemsediği ve öncelediği konulardan olduğunu ifade ederek, şayet aile sağlam olursa toplumun ve milletin de sağlam olacağını, devletin de güçlü ve sağlıklı bir şekilde var olacağını beyan etti. Aile mutluluğunun, toplum ve devlet mutluluğunu da beraberinde getirdiğini belirten Prof. Dr. Ali ERBAŞ, Hz. Peygamberimizin de aile haklarına, çocuk haklarına ve evliliğin önemine dikkat çektiğini vurgulayarak, İslam'ın hedefinin güçlü ve dinamik aile olduğunun altını çizdi. Bu bağlamda genç ve çocuk nüfusunun düşmemesi gerektiğini ifade eden ERBAŞ, aileye zarar veren unsurların küresel bir sorun olduğunu ancak ülkemizde bu tür yıkıcı faaliyetler karşısında mücadeleye devam edileceğini ifade ederek sözlerini noktaladı. Sabah düzenlenen ilk oturumun başkanlığını gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İŞLİYEN, Başkanlık olarak 497 aile ve dini rehberlik bürosunda 4550 personelle aktif bir şekilde halkımıza hizmet sunulduğunu, keza Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığının da aileye yönelik çok önemli hizmetler ifa ettiğini, tüm bu çalışmaların kurumlar arası ortak iş birlikleri marifetiyle toplanarak raporlaştırılmasının önem arz ettiğini ifade etti. Doç. Dr. Burhan İŞLİYEN, günümüzde aile içi şiddet, cinsiyetsizleştirme propagandaları, boşanma oranlarındaki artış, boşanma vakalarında görülen şiddet, nüfusun hızla yaşlanması gibi ciddi problemlerin görüldüğünün altını çizdi. Doç. Dr. Burhan İŞLİYEN, bu kapsamda düzenlenen çalıştayın çözüm önerileri sunmak noktasında önemli bir çalışma olduğunu vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, STK ve üniversite akademisyenlerinden alanında uzman katılımcılarla gerçekleştirilen ve “Türkiye'deki Demografik Değişim", “Toplumsal Değişimlerin Evlilik Yaşına ve Nüfus Artış Hızına Etkileri", “Cinsiyetsizleştirme Propagandalarının Nüfus Artış Hızına Etkileri" gibi konu başlıklarının gündeme alındığı çalıştay; katılımcıların genel görüş ve değerlendirmelerini sundukları kapanış oturumuyla sona erdi.