Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
17.02.2025

​ Aile Ve Dini Rehberlik Personeline Yönelik Online Konferans Gerçekleştirildi

81 ilimizdeki 497 Aile ve Dini Rehberlik Büro/Merkezimizde görev yapan çeşitli kademelerdeki 4.550 personelimize yönelik çevrim içi aylık konferanslar dizisinin Şubat ayı programı “Dijitalleşen Dünyada İnsan Olmak: İnsanlığın Yitiminde İnsanın Yücelişi” temasıyla 17 Şubat 2025 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığı tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen çevrim içi konferanslar dizisinin Şubat ayı konuğu Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Hülya ALPER idi.

Günümüzde dijital bir dönüşüm yaşadığımızı ve dijitalleşen dünyada “tüketiyorum o halde varım” bilincinin oluştuğunu ifade ederek sözlerine başlayan ALPER, tekno-bağımlılıkların oluştuğunu, bu durum neticesinde insanlığın yitimi sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu belirtti. Prof. Dr. Hülya Alper, dijitalleşmenin hayatın her alanına yayılmasıyla sosyal içe çekilmelerin, gösterişçi dindarlığın, dijital otoritelere bağımlılığın arttığını söyledi ve modern dönemde insanın yalnızca bedenden ibaret ve maddeyle ölçülebilen tek boyutlu bir değere sahip bir varlıkmış gibi algılandığını vurguladı. Oysaki insanın "ahsen-i takvim" üzere yaratıldığını vurgulayan ALPER, çağımızda insanın yaratılışındaki bu güzellik ve üstünlüğün unutturulmaya çalışılarak başta sosyal medya tarafından olmak üzere yapay bir estetik algısının dayatıldığını, buna bağlı olarak bedensel memnuniyetsizliklerin psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verecek boyutlara ulaşmakta olduğunu ifade etti.

İnsanın akılla donatılmış bir şekilde yaratılmış olmasının da onun üstünlüğünün bir diğer sebebi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hülya ALPER, ancak İslam düşünce dünyasında akıldan kastın modern rasyonalizm olmadığını zira modern rasyonalizmde aslolanın sadece maddi çıkar hesapları olduğunu ifade ederek bu tek yönlü sığ bakış açısının İslam tarafından yerildiğini sözlerine ilave etti.

ALPER, günümüzde insanın artık makinalara komut veren olmaktan çıkarak makinelerden komut alan bir konuma evrildiğini, oysaki insanın mutluluğa ulaşabilmesinin yolunun kendi kemaliyetine doğru adım atmak olduğunu ifade ederek sözlerini sonlandırdı.