Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
03.09.2021

​Göçmenlere Yönelik Hizmetler

       Bugün dünyanın içerisinde bulunduğu kaos; savaşlar, iç çatışmalar, terör eylemleri, açlık ve yoksulluk, göçü tarihte hiç olmadığı kadar büyük bir trajedi haline getirmiştir. Özellikle İslam coğrafyasının son yıllarda içinden geçtiği zorlu süreçlerden bölge insanı olumsuz etkilenmiştir. Niceleri sıcacık yuvasını, doğup büyüdüğü şehrini, üzerinde yaşadığı ülkesini terk ederek başka ülkelere göç etmek zorunda kalmıştır. Bugün farklı milletlerden yaklaşık 5 milyona yakın göçmen her daim güvenli bir liman olan cennet vatanımızda hayatını devam ettirmektir. Asırlardır muhacire ensar, mazluma ümit, çaresize çare, kimsesize kimse olan necip milletimiz, bu insanları şefkatle bağrına basarak büyük bir misafirperverlikle ağırlamaktadır.

       Bu kapsamda Başkanlığımız ülkemizde göçmenlerin yaşadığı yerleşim birimleri ve geçici barınma merkezleri ile sınır ötesinde terörden arındırılan bölgelerde koordinatörlerimiz aracılığıyla din hizmeti sunmakta, insani yardım faaliyetleri ile sosyal ve kültürel içerikli etkinlikler gerçekleştirmektedir. Söz konusu hizmetlerin sunumunda başta Türkiye Diyanet Vakfı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde hareket edilmektedir.

      Göçmenlere yönelik hizmetleri, milletimizin özünde yer alan misafirperverlik ve ensar ruhunun harekete geçirilmesine rehberlik etmek ve göçün ortaya çıkardığı psikososyal durumların gerektirdiği perspektifle sunulan din hizmetleri teşkil etmektedir. Söz konusu hizmetleri yurt içinde sunulan hizmetler ve sınır ötesinde sunulan hizmetler olarak ikiye ayırmak mümkündür. 

 1- Yurt İçinde Sunulan Hizmetler

      Ülkemizde bulunan ve çoğunluğu savaştan kaçan, % 70’i kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 5 milyona yakın göçmenin Kur’an ve sünnet kaynaklı sahih ve güncel dini bilgi ile aydınlatılması, din hizmetlerine ulaşımı, zararlı ve istismarcı yapılardan korunmaları, toplumsal uyum gibi konularda Başkanlığımız aktif rol almaktadır. Söz konusu hizmetler, yerleşim birimleri ile 5 ilimizde yer alan 7 geçici barınma merkezinde yaşayan göçmenlerle mevsimlik işçileri kapsamaktadır. Bu hizmetlerin sunumunda daha ziyade göçmenlere yönelik hizmetlerde görevlendirilen koordinatörlerimiz görev almaktadır.

2- Sınır Ötesinde Sunulan Hizmetler

      Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla terörden arındırılan bölgelerde sunulan din hizmetleri Daire Başkanlığımızın koordinesinde yürütülmektedir. Bu kapsamda bölge insanının sahih dini bilgi ile buluşturulması, aşırı ve şiddet yanlısı yapılardan korunmaları, cami ve mescitlerin inşası ve onarımı, Kur’an kursu hizmetlerinin yaygınlaştırılması, milletimiz ile bölge insanı arasında asırlardır var olan inanç birlikteliği ve kültürel yakınlık gibi hususların pekiştirilmesi, insani yardımların koordine edilmesi gibi konulara ağırlık verilmektedir. Bölgedeki hizmetler, yerel din görevlileri marifetiyle koordinatörlerimizin rehberliğinde yürütülmektedir.