11.12.2022

Cami İçi Hizmetlerimiz Hız Kesmeden Devam Ediyor

İslam medeniyetinin şekillenmesinde temel yapı taşlarından birisi olan camiler, öteden beri dinî, sosyal ve kültürel hayatın merkezinde yer almış; asırlar boyunca ibadet, ilim, kültür ve kardeşlik mekânları olarak hayati fonksiyonlar icra etmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de camilerin, hayatın merkezinde yer alan işlevselliğine yeniden kavuşturulması amacıyla toplumun farklı kesimlerine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çerçevede;

• Engelli bireylerin cami hizmetlerinden daha çok istifade etmesini sağlamak amacıyla her ayın son pazar günü il ve ilçe müftülüklerince belirlenen engelli erişimine uygun merkezî camilerde öğle namazında; Kur'an-ı Kerim tilaveti, iman, ibadet, ahlak konuları ile engelli sahabilerin hayatlarının işlendiği sohbet ve duadan müteşekkil bir proje uygulanmaya devam etmektedir. Proje kapsamında toplam 1.026 buluşma gerçekleştirilmiş ve 25.038 engelli birey katılım sağlamıştır.

• Asr-ı saadet örneğinde olduğu gibi bugün de aile fertlerinin yürütülen din hizmetlerinden yeterince istifade edebilmesini, Peygamber Efendimizi ve asr-ı saadeti örnek almalarını, çocukların ve gençlerin cami ve namaz sevgisi kazanmalarını sağlamak; aile içinde sevgi, saygı ve huzuru artırmak amacıyla ülke genelinde aile fertlerinin katılım sağlayabileceği tüm mahalle camilerinde aile fertlerine yönelik “Cuma Geceleri Ailece Camide Buluşuyoruz" projesi uygulanmaktadır. Proje kapsamında 2022 yılı boyunca -Ramazan ayı hariç- her hafta perşembeyi cumaya bağlayan gece yatsı namazından önce Yasin-i Şerif tilaveti, sohbet, tövbe-istiğfar ve hatim duasına yer verilen 27.198 buluşma gerçekleştirilmiş ve 881.017 katılım sağlanmıştır.

• Her il ve ilçede merkezî bir camide haftada bir gün vatandaşlarımızın katılımıyla sabah namazı buluşması düzenlenmektedir.  Program, sabah namazını müteakiben Kur'an tilaveti, tesbihat ve kaside okumaları ile devam edip kısa bir sohbet ve dua ile bitirilmektedir. Program kapsamında 2022 yılında 9.357 buluşma gerçekleştirilmiş ve 799.003 vatandaş katılım sağlamıştır.