22.10.2022

Bilgelikleriyle Hayatın İçinde Büyüklerimiz Paneli

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığı tarafından Bilgelikleriyle Hayatın İçinde Büyüklerimiz konulu panel düzenlendi.

Yüce dinimiz İslam'ın ve kültürümüzün değer verdiği aileyi varlıklarıyla güçlendiren büyüklerimizin hak ettikleri ilgi ve değeri görmelerine katkı sunmak ve gelecek nesillerin yetişmesinde onların bilgi ve tecrübe aktarımlarının önemine dikkat çekmek amacıyla 20 Ekim 2022 Perşembe günü "Başkanlık 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu'nda “Bilgelikleriyle Hayatın İçinde Büyüklerimiz" konulu bir panel programı gerçekleştirildi.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panelde Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İŞLİYEN açılış konuşması yaptı. Daha sonra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele; Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Emekli Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, İstanbul Haseki Eğitim Merkezi Müdürülüğü Emekli Eğitim Görevlisi Ali Rıza Temel, Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerentolog Dr. Kemal Aydın ve Yazar Prof. Dr. Ümit Meriç konuşmacı olarak katıldı.

Panelde,"Cami İçi ve Dışı Din Hizmetinin Muhatabı Olarak Yaşlılar" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Genel Müdür Kondi, Diyanet İşleri Başkanlığının yaşlılara yönelik yürüttüğü hizmetler hakkında bilgi verdi.

Ardından "İnsan Hakları Bağlamında Yaşlılar" konusunu ele alan Dr. Aydın ise Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğinde yaşlılara yönelik evde bakım projesinin hazırlıklarının yapıldığını söyledi.

Manevi bakım uygulamalarının gönüllülükten öte bir hak olması gerektiğini belirten Aydın, "Yaşlanınca bana kim bakacak sorusuna cevabımız, Diyanet İşleri Başkanlığı olacak. Bu gaye ile camilerimizin yanındaki uygun mekanlarda yaşlılarımıza yönelik faaliyetler gerçekleştirilmelidir." dedi.

"Kuşaklararası Değer Aktarımında Aile Büyüklerinin Rolü" konusu ile tecrübe paylaşımında bulunan Ali Rıza Temel, "Hayat tecrübedir, yaşanarak öğrenilir. Dolayısıyla yaşlılarımız bu tecrübenin aktarıcısıdır. Bizim medeniyetimizde aile ziyaretlerinin ayrı bir yeri vardır. Bu ziyaretler tecrübenin paylaşılmasına, tarihin aktarılmasına vesiledir. Öyle ki her ev bir mekteptir bizde. Biz bu ümmetin ailenin yurduyuz. İnsan insanın kurdudur anlayışından bir fayda beklemek beyhudedir. Dünyanın ümidi İslam'dadır." diye konuştu.

Prof. Dr. Ümit Meriç de "Yaşlılığa Pozitif Bakış: Aktif Yaşlanma" başlıklı sunumunda yaşlılığın ve yaşlanmanın tanımları üzerinde durarak konuya dair dünyadan örnekler sundu.

Kişinin yaşlılık sürecinde de öğrenmeye açık olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Meriç, "Beşeriyet olarak yaşlanıyoruz ancak bizimle beraber dünyamızda yaşlanıyor. Ancak hepimiz yeni şeyler öğrenmek için çok genciz." dedi.

Emekli Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan, "Din Hizmetine Gönül Verenlerin Penceresinden" başlıklı konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığının toplumda önemli bir vazife ifa ettiğini belirtti.

Doğan, "Bu hayat bizim için önemlidir ki sonunda cenneti kazanıyoruz. Dolayısıyla dünya hayatının değerini iyi bilmeliyiz. Bunun için de Müslümanlar olarak iki görevi yerine getirmeliyiz ki bunlar Allah'ın buyruklarına itaat etmek, en büyük saygıyı göstermek ve yarattıklarına da şefkat göstermektir. İnancı ne olursa olsun insanlara şefkatle, merhametle muamele edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.