Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
14.10.2023

2023 Yılı Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu Gerçekleştirildi

Diyanet İşleri Başkanlığımız, Mevlid Gecesini içine alan haftayı Mevlid-i Nebi Haftası olarak kutlamaktadır. Mevlid-i Nebi Haftası vesilesiyle önemli bir konu haftanın teması olarak belirlenmekte, belirlenen tema çerçevesinde toplumun farklı kesimlerine yönelik yapılan faaliyetlerle bilgi, bilinç ve farkındalık oluşturma hedeflemektedir. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası tarih yakınlığı nedeniyle birlikte kutlandı. 2023 yılında her iki hafta için de ortak bir tema olarak “Peygamberimiz, İman ve İstikamet" konusu belirlendi.

Başkanlığımız, 2018 yılından bu yana Mevlid-i Nebi Haftası vesilesiyle Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu düzenlenmektedir. Bu yıl da Mevlid-i Nebi Sempozyumu 13-14 Ekim tarihleri arasında Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonunda, beş oturum halinde 23 katılımcının sunduğu tebliğlerle icra edildi.

13 Ekim Cuma günü Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen'in konferansıyla başlayan Sempozyumun ilk oturumunda Kavramsal Çerçeve ele alındı. İkinci oturumda Tarihi Süreçte İnanç Meseleleri ve İstikamet, üçüncü oturumda İman ve İstikamet Rehberi Olarak Hz. Peygamber, dördüncü oturumda Modern Dünyada İman ve İstikamet, beşinci oturumda ise İman ve İstikamet Eğitimi ile ilgili tebliğler katılımcılara sunuldu. Sempozyum, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı ve Doç. Dr. Burhan İşliyen, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi'nin değerlendirmeleriyle sona erdi.  

Mevlid-i Nebi sempozyumunda istikamet üzere bir hayat sürmekten insanları uzaklaştıran, yürekleri işgal eden, içtimaî hayatı derinden sarsan inanç ve ahlak problemlerinin çözümüne Nebevî referanslardan hareketle katkı sunulmaya gayret gösterildi. İmanın teorik anlamından ziyade pratik değerini, yaşanan bir hayata dönüşmesinin önemi, İslam'ın güzelliklerinin Müslümanların hayatlarında tezahür etmesinin ne derece kıymetli olduğu güçlü bir şekilde ifade edildi. İstikameti muhafaza etmek ve istikametten şaşmamak için hayat rehberimiz Kur'an-ı Kerim'in ve Üsve-i Hasene Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)'in doğru anlaşılmasının gerekliliği, iman ve istikamet eğitiminin keyfiyeti üzerine saha içinden ve saha dışından katılımcıların bilgi, birikim ve tecrübeleri sempozyumu takip edenlerle paylaşıldı. Sempozyuma katkı sağlayan tüm katılımcıların tebliğleri Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce kitap haline getirilecek ve kamuoyunun istifadesine sunulacaktır.