16.05.2024

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Genel Müdürlüğümüz tarafından İstanbul’da düzenlenen “Vekaletle Kurban Hizmetleri ile Yaz Kur’an Kursları Personel Buluşması”na katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yaz Kur’an kurslarına ilişkin, “Yavrularımızı mabedin huzur veren iklimiyle buluşturacağız.” dedi.

​Büyük Çamlıca Camii 1071 Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Başkan Erbaş, toplumu din konusunda aydınlatma görevinin kanunla Diyanet İşleri Başkanlığına verildiğini belirterek, “İnanç, ibadet, ahlak, muamelat yani bir Müslümanın günlük hayatında ihtiyacı olan ne varsa o konuda bizler vazifeliyiz. İbadetler ve namaz konusunda toplumumuza destek oluyoruz.” dedi.

Başkan Erbaş, her yıl 85 bin hacının hac ibadetlerini en güzel bir şekilde yapıp geri dönmeleri noktasında çok titiz davrandıklarını ifade ederek, “Türkiye olarak, 2023 yılında hacılarına en fazla en hizmet çeşidi götüren ülke olduk. 2024’ün hemen başında bir ödül daha aldık. O da hacca en iyi hazırlanan organizasyon ödülü.” diye konuştu.

Kurban ibadetinin Müslümanların kalplerindeki iyilik ve takva bilincinin hayata yansıması olduğunu aktaran Başkan Erbaş, “Kurban ibadeti, Rabbimize sadakatimizin ve teslimiyetimizin bir ifadesidir. Bizi hakikate, hayra ve güzelliğe ulaştıran en önemli vasıtalardan birisidir. Allah’ın bizlere bahşettiği nice nimet ve imkanları inandığımız değerler uğruna feda edebilme bilincidir. Bir taraftan Rabbimizin rızasını kazanmak, diğer taraftan da kardeşlik bağlarının güçlenmesini temin çabasıdır kurban ibadeti.” ifadelerini kullandı.

Terör devleti İsrail’in Gazze’deki katliamlarına ilişkin Başkan Erbaş, “Bugün yüreğimiz yanıyor. Zalim işgalci siyonistlerin 76 yıldır Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te yaptığı zulümler bizi kahrediyor. Elimizden ne geliyorsa elimizle yapmamız lazım. Dilimizden geleni dilimizle söylememiz lazım. Onu da yapamıyorsak kalbimizle o buğzumuzu, zalimlere karşı duruşumuzu göstermemiz lazım. Mazlumun yanında yer aldığımızı gücümüz nispetinde göstermemiz lazım.” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, havadan atılan bombalarla Gazze’deki masum insanların, bebeklerin, çocukların, kadınların, yaşlıların öldürüldüğüne işaret ederek, dünya tarihinin zalimlerle dolu olduğunu söyledi.

İslam’ın yeryüzünü barışa ulaştırmak için geldiğini kaydeden Başkan Erbaş, Allah’ın İslam’ı yeryüzünde haksızlığın, adaletsizliğin olmaması için gönderdiğini dile getirdi.

Başkan Erbaş, İslam’ın olduğu yerde katliamın veya soykırımın olmayacağını belirterek, “Çünkü İslam’da haksız yere bir kişiyi öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir. Bir kişiyi kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir diyen bir dindir İslam.” dedi.

“Kardeşliğin sınır tanımadığı inancından hareketle Asya’dan Afrika’ya, Balkanlar’dan Kafkaslara kadar her bir coğrafyadaki mağdur, muhtaç ve mazlumun yardımına koşmamız lazım.” diyen Başkan Erbaş, “Eğitimden barınma imkanına, gıdadan sosyal yardımlara, yetimhanelerden cami inşasına kadar birçok alanda faaliyetlerde bulunuyoruz.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, vekaletle kurban hizmeti kapsamında yurt içindeki ihtiyaç sahiplerine ve dünyadaki muhtaçlara milletin iyilik elini bu yıl da ulaştırmak için hazırlıkları büyük bir titizlikle sürdürdüklerini belirtti.

Okulların tatile girmesiyle birlikte yaz Kur’an kurslarını büyük bir sevinç ve heyecanla açacaklarını söyleyen Başkan Erbaş, yapılan araştırmalara göre Türkiye’de temel dini bilgiler eğitiminin nereden alındığına ilişkin soruya verilen cevapların yüzde 60-70’inin; “Çocukken yazın camiye, kursa gitmiştim oradan öğrendim” şeklinde olduğunu anlatarak, “Yavrularımızı mabedin huzur veren iklimiyle buluşturacağız.” dedi.

Başkan Erbaş, çocuklara karşı göz ardı edilemeyecek büyük sorumlulukların bulunduğuna dikkati çekerek, Başkanlık olarak hemen her yaş grubundan çocuklara hitap eden çeşitli programlarının bulunduğunu anlattı.

Yetişkinlere yönelik eğitim programlarının da devam ettiğini dile getiren Başkan Erbaş, “Yediden yetmişe değil artık yediden önce de yetmişten sonra da Diyanet İşleri Başkanlığı olarak vatandaşlarımıza eğitimler veriyoruz.” ifadesini kullandı.

Programa Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi’de katıldı.